Deel dit artikel

De noodkreet van Edwin Wiek

De coronacrisis heeft overal hard toegeslagen. Ook bij de in 2001 opgerichte Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT). Een opvangcentrum voor apen, tijgers, olifanten en beren die in Thailand uit handen van stropers en handelaren gered zijn. Ik ken de oprichter Edwin Wiek en wil zijn verhaal delen, want zijn noodkreet gaat mij aan het hart. Zonder hulp gaat hij november niet halen en dat is simpelweg een regelrechte ramp.

Edwin Wiek

Ik heb Edwin 8 jaar geleden leren kennen toen hij contact met mij opnam en vertelde dat hij op het stond gearresteerd te worden of ik hem kon helpen vanuit Nederland. In zijn strijd om de illegale dierenhandel in primaten en olifanten aan de kaak te stellen, had Edwin zich de woede van de Thaise overheid op de hals gehaald.

Edwin Wiek

In de aanloop naar de wereldwijde conferentie over illegale dierenhandel in maart 2013 in Bangkok stelt hij via YouTube met een serie reportages de illegale handel in olifanten en primaten aan de kaak. Illegale stropers hebben maandenlang babyolifanten uit het wild omdat toeristische bezoekerscentra in Thailand niet genoeg olifanten hebben om toeristen te trekken. Ook de rol van een Thais overheidsdepartement, die de illegale praktijken proberen te verdoezelen, werden in de reportages blootgelegd en dat werd hem duidelijk niet in dank afgenomen. Het telefoontje waardoor ik uit bed werd gebeld ga ik nooit vergeten.

“Met Edwin, ik ben opgepakt, mocht mijn telefoon meenemen maar ik zit nu dus vast.”
.

Er werden 99 dieren in beslag genomen bij Edwin. Met stokken hebben ze dieren uit kooien proberen te halen. Apen werden met stenen bekogeld. Acht dagen lang was het oorlog.
.

Nederlandse dierenbeschermer Edwin Wiek gearresteerd in Thailand

.
Onbegrijpelijk hoe de Thaise autoriteiten omgingen met het fantastische werk dat deze man doet. Maar Edwin is een vechter. Dus hij kwam vrij en het moest tot een hoger beroep komen om Edwin en zijn stichting vrij te spreken van alle aanklachten.
.

Edwin Wiek niet schuldig

.
Inmiddels is zijn opvang gegroeid en vangen Edwin Wiek en zijn team zo’n 800 wilde dieren op. Verder heeft hij nog wat koeien varkens honden en katten alles bij elkaar 900 dieren. Er wonen in ieder geval 27 olifanten, 31 beren, 1 chimpansee (komen er 3 bij volgende week) 2 orang-oetans en 500 primaten door elkaar (plompe lori's, makaken, gibbons, van alles door elkaar) en hij blijft nog even doorpraten als ik hem vraag naar wat voor een dieren hij allemaal heeft.

Edwin Wiek

Edwin Wiek is moe

En Edwin had het goed voor elkaar. Hij heeft de afgelopen 19 jaar nooit hoeven bedelen zoals hij het zelf noemt. Zo zijn er lodges en dagtrips voor toeristen. Maar nu komt niemand het land meer in. Het zit op slot voor toeristen. Edwin is creatief als het gaat om fondsenwerving. Hij ging 4 dagen in een kooi zitten om te laten zien hoe het voelt om niet weg te kunnen, opgesloten te zijn. Dat leverde een mooi bedrag op maar helaas geen structurele inkomsten. Hij krijgt geen enkele overheidssteun. Mensen die bij hem werken ontslaan wil hij niet. Deze mensen voelen als familie. Het is bijna onmogelijk een andere baan te vinden in deze moeilijke tijden. Edwin is moe, ik hoor het aan zijn stem. En dat raakt mij:

"Ik hoop heel erg dat er een rijke sponsor komt die ons door deze moeilijke tijd heen kan krijgen. Alle dierentuinen zijn door de coronacrisis failliet aan het raken. Alle zaken, ook de olifantenkampen en de tigerfarms. En dus komen ze bij mij. En haal ik deze week drie chimpansees op uit een dierentuin die gaan sluiten. Hoe ik het moet betalen dat weet ik nog niet. Chimpansees zijn gevaarlijke dieren waar je goede faciliteiten voor nodig hebt. Iemand moet er voor die dieren zijn."

Hij heeft net drie olifanten opgehaald. De dieren werden gebruikt op het eiland Phuket om ritjes te maken met toeristen. Omdat er geen inkomsten meer zijn door een gebrek aan toeristen hebben de eigenaren de dieren aan hun lot overgelaten. En dus gaan medewerkers van de Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) de dieren ophalen. En er staan er nog 6 die Edwin niet kan ophalen omdat hij daar simpel weg het geld niet voor heeft. Eigenlijk was hij op het eiland voor lampongapen die kokosnoten moesten plukken.

Edwin Wiek

Ook zo’n verhaal. Dierenbeschermingsorganisatie PETA is een campagne begonnen tegen het gebruik van aapjes. Aanleiding zijn de door dierenrechtenorganisatie PETA verkregen videobeelden van geketende aapjes die onder gruwelijke omstandigheden worden ingezet als 'kokosplukmachines'. Supermarkten, waaronder Albert Heijn en grote supermarktketens in onder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, laten begin juli weten dat ze geen producten meer in de schappen willen van kokosnoten die geplukt zijn door de aapjes.
.

Kokosproducten uit schappen vanwege apenmishandeling

.
Geweldig mooie actie met een prachtig resultaat. Maar nu willen plantage-eigenaren in Thailand hun aapjes kwijt en waar moeten de dieren dan naar toe? Terug in het bos in kan niet want hun tanden zijn afgezaagd. En dus wordt Edwin ingeschakeld. En toen hij op Facebook bekendmaakte dat hij aapjes ging halen op Phuket werd hij direct gebeld over de olifanten:

“Edwin, de olifanten zijn gefrustreerd want ze krijgen te weinig voedsel en ze hebben geen beweging dus we zijn bang dat ze straks de dorpen ingaan.”

En dus is de Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) weer drie olifanten rijker, maar dat zijn ook weer drie extra waarvoor voedsel en gezondheidszorg nodig is.

Edwin Wiek

Ik ken Edwin als strijdvaardig, denkt in mogelijkheden en wil zoveel mogelijk dieren redden. En nu klinkt hij moe:

“Ik slaap maar 3 uur per nacht. Ik maak mij ontzettend zorgen. De enige reden waarom ik het volhoud is omdat ik hoop dat als de grenzen opengaan dat het doorgaat. Ik ga om 9 uur doodmoe naar bed maar om half 3 ben ik alweer zo lang wakker dat ik op sta koffie zet en dan ga ik de otterpoel of zo schoonmaken dan doe ik nog iets nuttigs.”

En hij kan niet stoppen. Zo'n 900 dieren zijn van hem en zijn team afhankelijk. Er is geen andere optie dan doorgaan:

"’s Avonds denk ik wel eens ik stop er mee maar als ik dan s ochtends wakker wordt en die dieren zie zitten dan weet ik dat ik door moet voor de dieren."

Edwin Wiek

En de dieren hebben hem en zijn stichting zo broodnodig. In Thailand worden bijna 3.000 olifanten in de toeristenindustrie. Zeker 1.200 dieren gaan door de crisis hulp nodig hebben. Edwin zegt:

“Eigenlijk is het enige positieve op dit moment dat we hebben geen schulden hebben en alles eigendom is van de stichting. Ik heb zelfs zonne-energie dus de kosten zijn in principe en vooral relatief gezien heel laag."

Edwin Wiek

Naar aanleiding van de gebeurtenissen rondom Edwin Wiek in Thailand stelde de Partij voor de Dieren in maart 2012 al Kamervragen. Nu is het conflict tussen het WFFT en de Thaise overheid dus opnieuw in alle hevigheid opgelaaid. David van Gennep van Stichting AAP zegt over Edwin:

"Ik ken Edwin Wiek al vele jaren als iemand die zich ten volle inzet voor dieren en hun welzijn. Recent nog bleek dat onder andere via Nederland grote aantallen Zuid-Amerikaanse aapjes naar Thailand verscheept worden om daar een vreselijk lot te ondergaan. Edwin is de enige die daar effectief tegen optreedt en dat wordt hem niet in dank afgenomen. Wij kunnen onze partner in Thailand niet missen en roepen de Thaise overheid op om op te treden tegen deze handel en niet tegen Edwin en zijn mensen."

Edwin Wiek

Al lang geleden hebben we afgesproken dat ik naar Thailand zou komen om een reportage te maken over het geweldige en belangrijke werk van Wildlife Friends Foundation Thailand. Helaas is dat er tot nu toe nooit van gekomen. En nu wil ik zo graag helpen. Wie ideeën heeft hoe we Edwin deze afschuwelijke tijd kunnen doorhelpen hoor ik graag. Er moet structurele steun komen. Waar moeten de dieren anders naar toe?
.

.
©AnimalsToday.nl Karen Soeters

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram