Veggie saladecocktail

‘Vroeger serveerden mijn ouders met kerst vaak een krabcocktail als voorgerecht, in mooie antieke coupeglazen. Vooral het maken van de saus vond ik intrigerend, omdat er wat geklopte slagroom doorging wat hem heel zacht en zalvig maakte. En wat een heerlijke smaak.

Toen we overstapten op een vega versie, merkten we dat het helemaal niet zoveel uitmaakt wat je onder deze saus verstopt, omdat hij bij zo veel verschillende smaken en texturen past! Voor het luxe feestgevoel heb ik gekozen voor de mooie smaken en texturen van gegrilde oesterzwammen, zeekraal, avocado en tomaat.’

– Maartje Borst

Ingrediënten

voor 4-6 personen

 

150 g oesterzwammen
3 el olijfolie
1 teen knoflook, gepeld en geplet
snufje paprikapoeder
zout en peper naar smaak
75 g zeekraal
1 avocado, in reepjes
4 smaaktomaatjes, in partjes
een paar druppels citroensap
ca. 100 ml plantaardige opklopbare slagroom (bijv. Alpro Op te kloppen)
2 el tomatenpuree
2 el vegan mayo
een paar druppels vegan worcestersaus
snufje chilipoeder
een paar takjes bladpeterselie, fijngehakt

 

Extra benodigdheden
grillpan
coupeglazen

bereidingswijze

Scheur de oesterzwammen in reepjes. Meng ze met de olijfolie, geplette knoflookteen, het paprikapoeder en zout en peper naar smaak. Verhit de grillpan op hoog vuur. Gril de reepjes kort aan twee kanten aan, tot er een mooi grillstreepje ontstaat.

 

Breng wat water aan de kook in een klein pannetje. Blancheer de zeekraal ca. 10 seconden in het kokende water. Giet af in een zeef of vergiet en spoel meteen af met koud water om het garingsproces te stoppen.

 

Verdeel de oesterzwamreepjes, avocado en tomaat over de coupeglazen en maal er wat zout en peper over. Knijp er een klein beetje citroensap over. Leg de zeekraal erop.

 

Klop de slagroom zo stijf mogelijk met een kneepje citroensap.
Je hebt niet alles van de slagroom nodig, maar minder dan een derde pakje kun je bijna niet kloppen. Je kunt er ook voor kiezen het hele pakje op te kloppen en de rest te verwerken in een toetje. Meng de tomatenpuree met de vegan mayo, wat worcestersaus en chilipoeder. Spatel 3 eetlepels van de opgeklopte slagroom door de saus, zodat hij prachtig zalvig en luchtig wordt.

 

Schep een mooie toef saus op elk coupeglas en strooi er een snufje paprika- of chilipoeder en de bladpeterselie over.