Successen

Successen

House of Animals legde 10 jaar geleden het fundament voor structurele aandacht voor dierenwelzijn in de Nederlandse media. We komen onvoorwaardelijk op voor elk dier, door ze een stem te geven en ervoor te zorgen dat verborgen dierenleed aan het licht wordt gebracht.

INVESTIGATIONS

House of Animals Investigations heeft momenteel 10 zaken in onderzoek en werkt aan gedegen dossiers om deze zaken aan het licht te brengen. De meest recente successen van het afgelopen jaar:

 • 2022: In samenwerking met de politie d.m.v. undercoveracties 2 illegale puppyhandelaren opgepakt.
 • 2022: Undercoveractie bij Bert's Animal Verhuur met als resultaat dat de gemeente na jaren heeft besloten om te handhaven.
 • 2021: Wij hebben samen met Sea Shepherd een rechtszaak tegen het Dolfinarium gewonnen tegen de uitzet van 12 zeezoogdieren naar een pretpark in China. Tot het hoger beroep mogen de dieren niet worden uitgevoerd.
 • 2021: De grootste omstreden puppyhandelaar van Nederland 'De Meiboom' in Diessen moet zijn deuren sluiten.
 • 2021: De foute puppyhandelaar in Wijchen is gestopt met handelen.
 • 2021: Puppyhandelaar in Chaam heeft het pand moeten verlaten.
 • 2021: Een grote puppyhandelaar in Lelystad is gesloten.
 • 2021: Aangifte gedaan tegen 7 corrupte dierenartsen die meewerken aan illegale puppyhandel. Er loopt nu strafrechtelijk onderzoek naar deze dierenartsen en 2 zijn er inmiddels op non-actief gezet.

ZICHTBAARHEID

House of Animals heeft in elf jaar een bijzonder (internationaal) netwerk en een unieke informatiepositie opgebouwd. Dankzij deze bijzondere positie zijn we zichtbaar en hebben we een enorm landelijk bereik waarmee we veel mensen (en de politiek) bewust kunnen maken van dierenwelzijnskwesties.

• Eigen socal media-bereik van 7,2 miljoen per jaar;

• Op AnimalsToday, het nieuws- en mediaplatform van House of Animals, verschenen meer dan 12.000 artikelen;

• Honderden publicaties over misstanden en dierenwelzijn in regionale en landelijke kranten, tijdschriften en online nieuwssites;

• Ruim 100 mediaoptredens op nationale televisie en in radioprogramma’s.

KAMERVRAGEN

Op basis van onze onderzoeken en publicaties worden regelmatig Kamervragen gesteld, onder andere over de situatie op de paardenmarkt in Hedel, misstanden op de paardenmarkt in Zuidlaren, het malifide dierenverhuurbedrijf Bert’s Animal Verhuur, circusolifant Rhani, de broodfok puppyhandel, verwaarloosde paarden in de Oostvaardersplassen en ontuchtige handelingen bij hondenshows.

In totaal werden er naar aanleiding van onze onderzoeken en publicaties 24 keer Kamervragen gesteld door de VVD, PvdD, SP en PVV.

AANGIFTE DOEN

Naar aanleiding van onderzoeken en publicaties van House of Animals kan het voorkomen wij besluiten over te gaan tot het doen van aangifte bij de politie. Dit gebeurt wanneer blijkt dat er één of meerdere wetten op flagrante wijze overtreden worden. Wij starten in dat geval met onze jurist een zorgvuldig proces, waarin we de aangifte volledig onderbouwen. Dit leidt vervolgens tot een politieonderzoek. Vaak zijn dit aangiften tegen zaken waar veel mensen hun handen niet aan durven branden.

House of Animals heeft onder meer aangifte gedaan tegen:

 • Illegaal ganstrekken in Grevenbicht;
 • Meerdere broodfokhandelaren wegens illegale puppyhandel en valsheid in geschrifte;
 • Ontuchtige handelingen op de Dogshow in Eindhoven;
 • Een varkenshouder wegens verwaarlozing van dieren;
 • De NVWA wegens het niet handhaven op illegale hondenhandel;
 • Marktplaats wegens medeplichtigheid aan illegale hondenhandel;
 • Slachthuis Westfort en de NVWA wegens ernstige dierenmishandeling;
 • Staatsbosbeheer wegens onthouden zorg aan paarden in de Oostvaardersplassen.

In totaal zijn er door House of Animals 15 aangiften gedaan.

WETSWIJZIGINGEN

Met ondersteuning van House of Animals is een wetswijziging tot stand gekomen om in het Limburgse Grevenbicht het beruchte ‘ganstrekken’ te kunnen verbieden. Bij het ganstrekken hangt men een speciaal voor dit evenement geprepareerde en gedode gans ondersteboven aan een touw en mannen te paard rijden daar onderdoor en proberen de kop van het dier af te trekken. House of Animals heeft jaren actiegevoerd om een einde te maken aan deze bizarre traditie en dat is gelukt.

Het zelf doden van katten en honden door particulieren was al verboden en per 1 juli 2014 werd aan deze bepaling de gans toegevoegd. Maar na deze aanpassing van de wet bleken de ganstrekkers zich daar niets van aan te trekken. En dus bleef House of Animals undercover filmen bij het evenement. Wij zorgden voor landelijke media-aandacht en deden aangifte. In 2018 werd na een jarenlange strijd eindelijk gebruikgemaakt van een speciaal voor dit evenement ontwikkelde nepgans.

HOUSE OF ANIMALS AWARDS

Met de uitreiking van de Gouden Vogels stimuleert House of Animals de mediawereld om vaker over dierenwelzijn te publiceren en om dierenwelzijnsonderwerpen in producties op te nemen. De House of Animals Awards zijn na drie edities een begrip in de mediawereld geworden.

De Gouden Vogels werden afgelopen jaren onder meer uitgereikt door bekende Nederlanders als Georgina Verbaan, Paul de Munnik, Dinand Woesthoff, Giel Beelen, Floortje Dessing, Janine Abbring, Milouska Meulens en André van Duin.

STERILISATIEACTIE OP CURAÇAO

Tijdens een groots opgezet sterilisatieproject voor honden op Curaçao zijn op initiatief van House of Animals verschillende dierenwelzijnsorganisaties uit Curaçao en Nederland een uniek samenwerkingsverband aangegaan. Tien Nederlandse dierenartsen hebben op Curaçao in samenwerking met lokale dierenartsen en hulporganisaties in vijf dagen tijd maar liefst 400 honden kunnen steriliseren.

Giselle Mc William, de vicevoorzitter van het parlement in Curaçao, is op de locatie komen kijken en heeft toegezegd dat de overheid van Curaçao een volgend project wil steunen. De door House of Animals geproduceerde documentaire ‘Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao’ was de aanleiding om het grootschalige sterilisatieproject op te zetten. In deze emotionele film wordt het leed van de vele honden op dit prachtige eiland zichtbaar en zien we de mensen die zich dag en nacht inzetten om hun situatie te verbeteren.

HOOI VOOR RUIM 700 EZELS OP BONAIRE

Omdat er door de coronapandemie geen toeristen meer naar Bonaire komen zijn er voor ezelopvang Donkey Sanctuary Bonnaire geen inkomsten meer. Toen oprichter Marina Melis vertelde dat ze een groot probleem had wilde House of Animals haar en vooral de dieren helpen. Maar liefst 733 zieke, gewonde en verweesde ezels leven bij Marina in de opvang. Met een inzamelingsactie heeft House of Animals dankzij veel gulle gevers in totaal 50.000 kilo hooi voor de ezels kunnen kopen.

BROKKENLUCHTBRUG VOOR DE HONDEN OP CURAÇAO

We hebben op Wereld Zwerfdierendag 2020 een noodoproep gedaan en daarmee 18.380 euro ingezameld voor de vele straathonden van Curaçao, die dreigden te verhongeren omdat op het eiland een totale lockdown gold vanwege het coronavirus. De 50 vrijwilligers van Stichting Feed Friends kregen ruim 10.000 kilo brokken om uit te delen. Ook is er geld gereserveerd om medische hulp bieden. Dankzij deze actie is er genoeg geld om de zwerfhonden een jaar lang van voedsel en medicijnen te voorzien.

Help mee en word donateur

© 2017-2023 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram