< terug

Dr. Diederik van Liere

Over de spreker
Blogs & Publicaties
Video's

Onderwerpen
Mens-dier problemen, gedrag, innovatie,  co-existentie,  dierculturen, beperkingen van wetenschap

Inzetbaarheid
Keynote speaker, consultancy, workshop/masterclass, creatief denker, experimentdesign

Talen
Nederlands, Engels, Duits

Biografie
Diederik van Liere is bioloog, gespecialiseerd in gedrag van dieren en gepromoveerd in Wageningen. Daarnaast is hij statistisch analist. Hij heeft veel gepubliceerd en is wetenschapper pur sang als het erop aan komt, maar kritisch op het belang van wetenschap: “Het leven omvat veel meer dan de wetenschap met haar spelregels kan vangen.”

Diederik is een creatief denker; creativiteit is de kracht van vooruitgang. Na zijn promotie is hij 10 jaar in de dierenbeschermingswereld gaan werken. Hij heeft daar veel ervaring opgedaan ten aanzien van het welzijn van in het wild levende dieren die gevangen of afgeschoten worden. Bij in het wild levende dieren bleek het individu voor velen er niet toe te doen. Vangen of doden mag zolang de soort maar niet bedreigd wordt. Dit is ethisch en in termen van duurzaamheid niet vol te houden. Daarom werkt hij sinds 2001 als zzp-er om methoden te ontwikkelen waarbij problemen opgelost worden, maar dieren niet gedood worden.

Diederik heeft een hart voor dieren en de natuur en een visie op hoe een individu zich hierin weet te redden. Recent werk betreft begrip voor roeken en wolven die op basis van ervaringen als jonge dieren keuzes maken. Ook zij hebben culturen. Het is niet juist om een individu als opportunistisch te zien als dat een label voor de soort is. Diederik ziet kwalitatief niet zo veel verschil tussen verschillende zoogdiersoorten, waaronder de mens.

 

© 2017-2023 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram